• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Групова консультація з учнями 9 класу "Труднощі у виборі професії"

Групова консультація з учнями 9 класу "Труднощі у виборі професії"

2021-01-11

/Files/images/Снимок экрана (18).png

11 січня 2021 року практичним психологом, соціальним педагогом Москалюк А.П. було проведено онлайн групову консультацію з учнями 9 класу з приводу виникнення в них труднощів у виборі професії.

Вибір професії – чи не найголовніший чинник того, як складеться подальше життя особистості та як вона в ньому буде себе почувати. Адже всім хочеться реалізувати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

У старшокласників, як правило, наявна уже тверда установка при виборі професії, хоча, звичайно, можуть бути і коливання. Це спостерігається в тому випадку, коли кілька професій подобаються одночасно, чи існує конфлікт між схильностями і здібностями, між ідеалом у виборі професії і реальними перспективами. На вибір професії впливають також думки батьків, товаришів, знайомих.

Готуючи учнів до життя, сучасна освіта вчить їх робити правильний вибір, допомагає кожному професійно визначитися, навчитися так узгоджувати свої «хочу», «можу», «є», «потрібно», щоб відчути себе відповідальними за власне професійне життя, професійну долю, уникнути помилок у виборі професії.

Важливою передумовою успішного вирішення проблем особистості щодо професійного самовизначення є вміння зіставляти свої:

«хочу» –бажання, прагнення, наміри, інтереси, цінності, орієнтири;

«можу» – пізнавальні та інтелектуальні можливості;

«є» – стійкі психофізичні, характерологічні та фізичні властивості;

«потрібно» – вимоги, які висуваються особистості середовищем і ринком праці.

Сьогодні на ринку праці на передових позиціях залишаються сфери професій «людина – людина» і «людина – знакова система».

Від усвідомлення саме цих чинників, їх узгодження, якісних і кількісних характеристик, взаємодії залежить успішність професійного вибору.

Кiлькiсть переглядiв: 107

Коментарi